Cafés en tavernes
Pure Kempen cafés worden geselecteerd volgens criteria die peilen naar hun unieke Kempengehalte: waar is het gelegen, vertelt het interieur een verhaal, krijg je er lekkers uit eigen streek voor de kiezen, komt er wel eens een plaatselijk bandje optreden, ...? Het zijn allemaal vragen waar de beoordelingscommissie zich over buigt bij het toekennen van het kwaliteitslabel. Vandaag de dag is de klant immers vooral op zoek naar authenticiteit. Hij wil écht iets beleven op café: in een unieke sfeer belanden, een nieuw bier ontdekken, de smaak van het land proeven. Deze horecazaken spelen daar perfect op in, elk op hun manier. Pure Kempen is dan ook geen eenheidsworst. Het is niet zo dat je ze allemaal gezien hebt, als je één van de bekroonde cafés hebt bezocht. Het is net een uitnodiging om alle adresjes op te zoeken en volop te genieten van het beste van de Kempen.
Horeca Vlaanderen begeleidt deze specifieke ondernemersgroep. Wil je er meer over weten of wil je zelf ook graag Pure Kempen-ondernemer worden? Neem dan contact op met ons secretariaat.

De broers Willem en Vincent Kolen gaan in dit historisch pand voor authentieke Kempense gezelligheid. Op de kaart staan tal van streekbieren en lokale lekkernijen. Een Kempense televisiekok roert er in de pannen.

Een ouderwets gezellige dorpskroeg waar tal van streekbieren uit de tap stromen. Er wordt gedanst en gekwist, er zijn optredens, ... kortom altijd ambiance. In de zomer reist uitbater Jo Helsen met zijn café op wielen de Tour achterna.

De kaart staat vol producten uit het Merodegebied: vlees, zuivel, honing, bieren, aardappelen, koffie, koekjes en pralines. Het tuinterras van de voormalige apothekerswoning kijkt uit op het kasteel van de Prins de Merode.

Al 300 jaar wordt hier gegeten en gedronken, aan de voet van de Heistse berg. Een sterkhouder op de kaart is Pallieter Stoverij. Je proeft er de Serafijn Tripel in, beter gekend als de Liter van Paliter van de lokale microbrouwerij Achilles.

Ideale uitvalsbasis naar het prinsheerlijke Merodegebied. Op hetzelfde domein ligt het klompenmuseum. Wil je weten hoe zo'n houten schoenen zitten? Stap dan op het klompenbelevingspad. Rust daarna uit met een frisse Flierenfluiter.

Museumcafé gewijd aan oude houtambachten: schrijnwerkers, klompenmakers, wagenmakers en kuipers. In het staminee eet je klassiekers als pensen en frikadellen. Je kan vanhieruit de Grote of de Kleine Nete afvaren in kano of kajak.

Natuurpunt bouwde de boerderij van de voormalige landloperskolonie om tot een bezoekerscentrum met een museum en een gezellig café. Proef zeker een Gageleer, een biologisch streekbier. De kolonies zijn in de running om erkend te worden als werelderfgoed.

Op een boogscheut van de Nederlandse grens, naast de abdij van Postel. De streekproevertjesschotel bevat o.a. klotbrood, petazie met smout, bloedpens, kipkap en kruidenkaas. Doorspoelen met een abdijbier.

Een werkende molen, een stoommuseum met een stoomtrein voor kinderen en een bakkerij waar broden, speculaas en peperkoek worden gebakken en verkocht in de rustieke bakkerswinkel. In de oude hoeve serveren ze hun eigen Bakkersmolenbier.

Langs de pelgrimsweg tussen de abdijen van Tongerlo en Averbode ligt deze oase van rust. Zeer in trek bij wandelaars, fietsers, ruiters en mountainbikers. Vlakbij ligt natuurgebied Het Helschot, waar Willem Elsschot zijn pseudoniem vandaan haalde.

Altijd plezier in Olen. Zeker in dit volkscafé onder de linden op het marktplein, genaamd naar de vrolijke legende over een bierpul met drie oren voor Keizer Karel. Plaatselijke bieren zijn Odlo en Oolense tripel.

Hoeve met een rijke geschiedenis. Vandaag een brasserie met authentiek interieur waarin vaak lokale kunstenaars tentoonstellen. De uitbaters maken er een erezaak van om zoveel mogelijk met verse producten van eigen bodem te werken.

In de statige brasserie tegenover de abdij van Tongerlo stroomt het abdijbier rijkelijk, men serveert er Westelse Flierefluiter en ambachtelijke koffie. Geniet van het huisbereide ijs en vergeet vooral niet om even binnen te spreken in de bakkerswinkel.

Bezoekerscentrum van één van de oudste beschermde natuurgebieden van het land. In de cafetaria kun je de dorst lessen met een Gageleer, een volmoutbier waarvan het belangrijkste ingrediënt (gagel) in het reservaat wordt geoogst.

Een pand uit de 16de eeuw dat verwijst naar de rijke gescheidenis van dit stadje. Altijd streekgebonden producten op de kaart. Probeer zeker eens een Erbizzem, een licht fruitig biertje op basis van aardbeien, dé specialiteit van Hoogstraten.

Toppers zijn de Lierse bieren Caves, Sint Gummarus en Liter van Pallieter. Proef zeker ook het Liers vlaaike, een gebakje naar eeuwenoud recept met kandijstroop en suiker. Het terras kijkt uit op de statige Zimmertoren.

Op en top Kempense keuken. Melk, lamsvlees en aardbeien komen van boeren uit de buurt, plaatselijke jagers zorgen voor het wild en het ijs wordt ter plaatse bereid. We raden je ook een Sterke Peer aan, echt een straf biertje.

Brasserie met terras en speeltuin aan de Nieuwe Kaai, langs het kanaal tussen Dessel en Schoten. Een rustplek voor wandelaars en fietsers op het jaagpad. Men tapt er abdijbier van Tongerlo. De asperges komen van de boer om de hoek.

Ruime bar in een gezellige retrosfeer met knusse eethoekjes en verwarmd buitenterras. Er worden plaatselijke bieren geserveerd en maaltijden met streekproducten, van Kempense geitenkaas tot stoofvlees met Corsendonkbier

Taverne naast de watermolen aan de Witte Nete. Specialiteit van het huis is het Sint-Maartenspotje, een streekgerecht vernoemd naar de patroonheilige van het dorp, gemaakt met kalkoenblokjes, spekjes, aardappelen en verse groenten.

Deze brasserie, op een boogscheut van de voormalige priorij, staat helemaal in het teken van Corsendonk. Voor bierliefhebbers zijn er Corsendonk Agnus en Pater van het vat, maar je kan er ook Corsendonk kaas en Corsendonk chocolade proeven.

Vroeger een afspanning voor postkoetsen tussen Antwerpen en Bergen op Zoom. Erg in trek bij wandelaars en fietsers, midden in de natuur en vlakbij een fietsroute. Bekend om zijn klassieke gerechten op grootmoeders wijze.

Een oude schilderswinkel die omgebouwd werd tot een gezellig café. Verwacht je aan een trendy interieur in een authentiek gebouw. Er treden geregeld lokale bandjes op en nu en dan zelfs een verhalenverteller.

Eén van gezelligste praatcafés van de Noorderkempen. Trappist van Westmalle stroomt er uit het vat, maar je kan er net zo goed een Zeezuiper, een Dulle Griet of een Lamme Goedzak proeven.

Naast 1500 wijnen uit de hele wereld worden er ook heerlijke streekhaples en lokale bieren geserveerd. U moet zeker eens nippen van de zelfgemaakte keizerlikeur of u verwarmen aan een boerenkoffie.

Lekkerbekken smullen van de lokale geitenkaas of bestellen paling uit het naburige Castelre. De specialiteit van het huis is een Kempense hoevekip, die net als vroeger "in 't panneke" op tafel komt.

Bekend om de late keuken. Tot middernacht kun je aan tafel gaan, in het weekend zelfs tot 3 uur 's ochtends. Plaatselijke lekkernijen zijn Kempens kalfsvlees, stoofvlees met trappist van Westmalle en sabayon op basis van een lokaal biertje.

De ambassadeur van de Zeunt. Het Geelse streekbier is niet alleen in vloeibare vorm te verkrijgen, er zijn ook Zeuntkaas, Zeuntpaté, Zeuntbrood, Zeuntpannenkoeken en een Croque Zeunt. Krijg je er niet genoeg van? Bestel dan maar meteen een Zeuntbrunch.