Streeklekkers
Waarom worden we verliefd op een streek? Omwille van het landschap, de mensen en vaak ook het eten. De Kempen heeft een rijke culinaire traditie. Doordat het eeuwenlang een arme streek was, waar boeren amper de kost verdienden, gaat bijna niets van het eten verloren en dat levert vaak heel bijzondere en vooral erg voedzame traditionele gerechten op. Het hele jaar door moest er hard gewerkt worden om de kost te verdienen. Als er dan al eens gefeest werd, duurde dat vaak dagen lang en ging het hele dorp door het dak. Ook daar kennen we nog wat van. Als het op eten en drinken aankomt zijn Kempenaars echte levensgenieters.
Vandaag behoort de Kempen tot één van de belangrijkste land- en tuinbouwregio's in Vlaanderen. Velen hebben naast hun traditionele landbouwwerk nog een tweede bron van inkomsten gezocht: ze bieden logies aan, ontvangen groepen of verkopen een deel van hun producten op de markt of in hun eigen hoevewinkel. De producenten die het Pure Kempen label dragen bieden vol trots hun eigen producten én die van andere collega's te koop aan. Wie ze bezoekt, ontdekt er de smaak van het land.
Vzw RURANT zorgt voor de begeleiding van deze specifieke ondernemersgroep. Wil je er meer over weten of wil je zelf ook graag Pure Kempen-ondernemer worden, neem dan contact op met het secretariaat of met Greet Aernouts van RURANT.
**************************************************************************************************************************
De schapenboerderij van Nele en haar man is gelegen in het landelijke Merksplas en paalt aan het domein van de Kolonie van Wortel. In het ijssalon of op het terras buiten kan je genieten van de heerlijkste ijsjes. Voor vlees, zuivel en kaas kan je terecht in de hoevewinkel.
De arabicamengeling van deze ambachtelijke koffiebranders is een erkend streekproduct. In de winkel kun je ook andere koffies proeven. Wie iets sterkers wil, moet zeker eens een Kempenkoffie proeven: een eigen recept met aardappeljenever!
Widar is een leefgemeenschap voor mensen met een verstandelijke handicap. Die heeft een boerderij met melkvee, biologische groenten en fruit, een bakkerij en een weverij. Alles is te koop in een winkeltje, tot zelfs een Pure Kempen Korf.
In de hoevewinkel op hun melkveebedrijf in Itegem verkopen Marc en Ingrid voornamelijk zuivelproducten. Ze hebben zich gespecialiseerd in desserten. Die stoppen ze uiteraard ook in hun eigen Pure Kempen Korf.
Franken Agro is een gespecialiseerd akkerbouwbedrijf, met een eigen aardappelverwerking en groentenversnijderij. In de hoevewinkel bieden ze een ruim assortiment aan vers gesneden groentemixen aan naast de alom gekende verse frieten, het °Postelgr@s en de Postelse kaaskroket, ontstaan uit een samenwerking met de abdij van Postel.
De meest waanzinnige ijsjes weten Chantal en Kris tevoorschijn te toveren. Specialiteit van het huis is honingijs, met honing van een imker uit de buurt. In de zomer is het heerlijk toeven op het terras. Chantal maakt ook ijstaarten én verkoopt de Pure Kempen Korf.
De familie Roes teelt al drie generaties appelen en peren. Van een deel van de oogst wordt ter plekke appelsap geperst. Er worden ook andere groenten- en fruitproducten verkocht. Roes heeft nog een vestiging in Herentals en Sint-Antonius-Zoersel.
Wie slagerij Vandecruys zegt denkt meteen aan zwarte en witte pensen, 2 erkende streekproducten en een begrip in de Kempen. In de winkels vind je naast een uitgebreid gamma fijne en verse vleeswaren ook een ruim aanbod aan producten van collega's Pure Kempen ondernemers
Een kippen- en melkveebedrijf met gastvrije eigenaars. De familie Geens baat niet alleen een hoevewinkel uit met een ruime verbruikszaal en vergaderruimte, je kunt er ook terecht voor een partijtje boerengolf of een boerderijvakantie.
Paul en Veerle zijn vermaard om zuivelproducten van de eigen geiten: harde en zachte kazen, yoghurt, plattekaas, kaastaart, spekkaasjes en zelf ijsjes. In de zomer is er een gezellig terras. Ook de Pure Kempen Korf is hier te koop.
Specialiteit van het huis is ijs in allemaal mogelijke variaties: schepijs, ijstaarten, ijs in dozen, ijspralines, enz. In de zomer kun je ervan smullen op het terras. In de hoevewinkel vind je nog meer lekkers, o.a. huisbereide chocolademousse en rijstpap.
Jan Willekens is een professionele wijnboer. De 14.000 wijnranken op de Kapittelberg leveren elk jaar heerlijke rode, witte en rosé wijnen op én een sprankelende Chapittel, de trots van het huis. Degusteren kan in de 17de-eeuwse wijnschuur.
De familie Van der Schoot bereidt elke dag verse zuivelproducten om te verkopen in de eigen hoevewinkel: verse melk, boter, yoghurt, harde en plattekaas, roomijs en andere desserten. Je kan er ook een Pure Kempen Korf bestellen.
Deze slager gebruikt een oud familierecept om Molse kipkap te bereiden, een erkend streekproduct. Dit gemalen varkenskopvlees onderscheidt zich door een fijne structuur en licht zure smaak. In de winkel kun je ook een Pure Kempen Korf bestellen.
In het bosrijke Merodegebied baat Ronny Aerts een melkveebedrijf met 100 koeien uit. De hoevewinkel heeft een ruim gamma aan zuivelproducten: boter, room, karnemelk, harde en plattekaas en allerlei desserten. Ook de Pure Kempen Korf is er te koop.
Op dit varkensbedrijf worden de dieren ter plaatse versneden. Hun voer is bereid met natuurlijke producten als granen, aardappelen en maïs. Dat geeft een unieke smaak. De winkel biedt ruime keuze aan stoverij, spek, pensen, koteletten, ...
De broers Raf en Herman Dams maken heerlijke zuivelproducten van de melk van hun eigen koeien om te verkopen in hun hoevewinkel. Op zaterdagochtend vind je ze op de boerenmarkt in Geel. Ze verdelen ook de Pure Kempen Korf.
De faam die IJs Anita verworven heeft, is gebaseerd op het recept van de oudtante van Nico. Het ijs wordt bereid met verse hoevemelk en kan je ter plaatse consumeren in de gezellige hoekjes rond het huis in het landelijke Mol-Achterbos.